διαφθορά και κρατικός παρεμβατισμός στην Ελλάδα

Εικόνα τριτοκοσμικής χώρας για την Ελλάδα

Αγκάθια διαφθορά και κρατικός παρεμβατισμός

Του Δημήτρη Νίκογλου
nikoglou@kathimerini.gr

Σε δεινή θέση βρίσκεται η χώρα μας αναφορικά με τους δείκτες οικονομικής ελευθερίας που δημοσίευσε σήμερα το Heritage Foundation σε συνεργασία με τη Wall Street Journal. Η χώρα μας βρίσκεται στην 94η θέση παγκοσμίως με 57,6% βαθμό οικονομικής ελευθερίας (σχεδόν ανελεύθερη οικονομία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ιδρύματος), ενώ στην Ευρώπη κατατάσσεται 36η από τις 41 εκπροσώπους της γηραιάς Ηπείρου. Τα παραπάνω στοιχεία πιο πολύ με χώρα του Τρίτου Κόσμου μοιάζουν παρά με οικονομία χώρας που περιλαμβάνεται στην ευρωζώνη. Συγκριτικά με το 2006, η χώρα έχασε 50 μονάδες βάσης, ενώ υπολείπεται πολύ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χώρες όπως η Ουγκάντα, η Κένυα, η Ταιβάν και η Μποτσουάνα βρίσκονται υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη από τη χώρα μας, αποδεικνύοντας την υστέρηση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών και την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας.


H πιο ελεύθερη οικονομία στον κόσμο παραμένει το Χονγκ Κονγκ για 13η συνεχή χρονιά με τη Σιγκαπούρη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία από το σύνολο των 157 οικονομιών που περιλήφθηκαν στην έρευνα. Οι πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία, καταλαμβάνουν την 119η και 104η θέση αντίστοιχα. Τελευταίες στην κατάταξη της έρευνας είναι η Λιβύη, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα.


Η ταξινόμηση των χωρών βασίζεται σε 10 παράγοντες μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η ελευθερία στην κατανομή και εκμετάλλευση των επενδύσεων, η απελευθέρωση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, η άσκηση νομισματικής πολιτικής κλπ.


Το σημαντικό στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ είναι η ισχυρή καταπολέμηση της διαφθοράς με την ταυτόχρονη προσπάθεια της πλήρης εξαφάνισής της. Η μοναδική απειλή για το Χονγκ Κονγκ ώστε να υποσκελιστεί από τη Σιγκαπούρη, είναι η περαιτέρω απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών της τελευταίας, καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων.

H κατάταξη όλων των χωρών παγκοσμίως



Τα ουσιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας



Το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι σύμφωνα με την έρευνα η διαφθορά καθώς ο βαθμός απεξάρτησης από τη διαφθορά ανέρχεται μόλις στο 43%. Η χώρα μας κατέχει την 47η θέση από το σύνολο των 158 οικονομιών όσον αφορά στους δείκτες της διαφθοράς.


Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ο έντονος κρατικός παρεμβατισμός καθώς η ελεύθερη, από την κυβέρνηση, οικονομική δραστηριότητα αγγίζει μετά βίας το 45,3%. Οι κυβερνητικές δαπάνες αγγίζουν το 48,3% του ΑΕΠ ενώ το 0,8% των κρατικών εσόδων προέρχεται από δικαιώματα ιδιοκτησίας και κρατικές επιχειρήσεις. Επίσης, η επενδυτική ελευθερία είναι στο 50%, γεγονός που αναδεικνύει την έντονη γραφειοκρατία της χώρας μας και το ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τα εμπόδια και οι περιορισμοί που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στις αγορές της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών είναι πολλά και εντέλει αποτρεπτικά για την ανάληψη σημαντικών επενδύσεων. Επίσης, η απελευθέρωση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου δεν έχει προχωρήσει (40%) μολονότι η ελληνική αγορά είναι αποτελεσματική και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αναπτυγμένες και ώριμες αγορές.



Οι τομείς στους οποίους η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ελεύθερης αγοράς είναι στο εμπόριο και στη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με την έρευνα, η ελευθερία του εμπορίου (76,6%) και η νομισματική ελευθερία (78,3%) είναι τα καλύτερα και αποτελεσματικότερα τμήματα της ελληνικού οικονομικού οικοδομήματος, καθώς το μέσο επίπεδο των δασμών είναι χαμηλό παρά την ύπαρξη πολλών μη δασμολογικών μέτρων που επηρεάζουν αρνητικά το ελεύθερο εμπόριο. Η νομισματική πολιτική είναι ιδιαίτερα σταθερή καθώς ως μέλος της ευρωζώνης η χώρα μας, δέχεται τις επιταγές της πολιτικής από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ο χαμηλός πληθωρισμός και η προσπάθεια διατήρησης του ελλείμματος κάτω από το επίπεδο κλειδί του 3% είναι θετικά χαρακτηριστικά της οικονομίας. Προβλήματα εμφανίζονται στη φορολογία εισοδήματος, με την υψηλή φορολόγηση των υψηλών κλιμακίων ενώ υπάρχουν πολλές κρατικές στρεβλώσεις στον αγροτικό τομέα.


Τέλος, η έρευνα αναφέρει πως βήματα προόδου επιβάλλεται να γίνουν στους τομείς της απελευθέρωσης των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, στον περιορισμό των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση της πλευράς της ζήτησης ενώ οι ακαμψίες της αγοράς εργασίας δεν ευνοούν τις ελεύθερες απολύσεις επιβαρύνοντας το εργατικό κόστος.

www.kathimerini.gr

http://financial.kathimerini.gr/?page=news_home_details&new_id=14434

 

0 Responses to διαφθορά και κρατικός παρεμβατισμός στην Ελλάδα