Δεν υποχωρεί ο Θ. Πάγκαλος για το άσυλο

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ – Αποστάσεις κυβέρνησης


Tου Κωνσταντινου Ζουλα

Οι σταθερές, συνεπείς αλλά και τολμηρές απόψεις που εκφράζει ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος για τα χρόνια προβλήματα στον χώρο της Παιδείας έγιναν αφορμή -προφανώς λόγω της πολιτικής συγκυρίας- η συνέντευξή του στην «Κ» να προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από το περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου και να αντιμετωπιστούν με αμήχανη ατολμία από το κυβερνών κόμμα. Ο πρώην υπουργός στη συνέντευξή του, όπως και σε χθεσινές του δηλώσεις, υπογράμμισε την ανάγκη, για τις παράνομες πράξεις που διαπιστωμένα διαπράττονται στους εξωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων, να μπορεί να επιλαμβάνεται η αστυνομία ακόμη και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών. «Είναι δυνατόν να μην μπορεί η αστυνομία να επιβάλει την τάξη όταν οι εξωτερικοί χώροι πολλών πανεπιστημίων έχουν μετατραπεί σε παζάρια πλανόδιων πωλητών, οι οποίοι παρανομούν ασυστόλως εκμεταλλευόμενοι το άσυλο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Ωστόσο, η μάλλον αυτονόητη επισήμανσή του, μέσω βαρύγδουπων τηλεοπτικών τίτλων και εντυπωσιακών τρέιλερ, όχι μόνον παραποιήθηκε, αλλά προσέλαβε ακόμη και τον χαρακτήρα της αμφισβήτησης εκ μέρους του της πανεπιστημιακής ελευθερίας διακίνησης των ιδεών. Τούτο δε συνέβη καίτοι ο πρώην υπουργός στην ίδια συνέντευξη, όχι μόνον υπεραμύνθηκε του ασύλου, αλλά επικαλέστηκε ευλόγως το δικαίωμά του να προσδιορίσει τι σημαίνει για 'κείνον «ελεύθερη διαπάλη των ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια», καθώς υπήρξε «ένας εκ των ολίγων εκατοντάδων φοιτητών που πριν από χρόνια αγωνιστήκαμε για το πανεπιστημιακό άσυλο».

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις «επίμαχες» δηλώσεις, είτε με έμμεσο τρόπο τις καταδίκασαν είτε διπλωματικώς απέφυγαν να λάβουν σαφή θέση. «Η ισχύουσα νομοθεσία είναι πλήρης κι αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργούν σωστά τα πανεπιστήμια και τα όργανά του» σχολίασε αμήχανα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος «προσπέρασε» την έτερη και εξίσου σημαντική δήλωση του κ. Πάγκαλου, που ευθαρσώς δεσμεύθηκε να υπερψηφίσει «κατά συνείδηση» τις διατάξεις εκείνες του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ που πρόκειται να καταθέσει η κ. Γιαννάκου για τα χρόνια προβλήματα των πανεπιστημίων.

Ουδένα επί της ουσίας σχόλιο δεν έγινε από πλευράς του ΠΑΣΟΚ και για μια νέα συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο κ. Πάγκαλος στην εκπομπή του Γ. Πολίτη «Προσκήνιο της ΝΕΤ». «Το ερώτημα που έθεσα είναι το εξής απλό» είπε και πρόσθεσε: «Στους δρόμους της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου βλέπω καθημερινά τους λαθρέμπορους φορτηγών-ψυγείων κάτι να ξεφορτώνουν. Είναι πασίγνωστο. Χιλιάδες άνθρωποι το βλέπουν κάθε μέρα. Γιατί στους δρόμους αυτούς, όπου περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα, να μην μπορεί να περιπολεί η αστυνομία; Γιατί μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να υπάρχει ένα τεράστιο παζάρι με πάσης φύσεως αντικείμενα απ' όλα τα Βαλκάνια; Για να μην πω και για τις ουσίες που πωλούνται εκεί πέρα. Αυτό το ξέρει και η κουτσή Μαρία. Το έχουν καταγγείλει οι καθηγητές. Γιατί εκεί να μην εφαρμόζεται ο νόμος στους δρόμους και στα πεζοδρόμια; Ποιο άσυλο; Το άσυλο το οποίο αγωνιστήκαμε εμείς και επιβάλαμε στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή, είχε ένα στόχο: την ελεύθερη διακίνηση και διαπάλη ιδεών. Υπάρχει σήμερα στα Πανεπιστήμια ελεύθερη διαπάλη ιδεών; Δηλαδή, μπορώ αυτά που λέω σήμερα να πάω και να τα πω στο Πανεπιστήμιο;».

Σημειώνεται ότι και η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας την πρόταση του πρώην υπουργού. Η κ. Γιαννάκου επανέλαβε ότι το θέμα του ασύλου θα ανατεθεί στα πρυτανικά συμβούλια, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε, υπεκφεύγοντας, να ισχυριστεί ότι «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αυτό (σ.σ. το άσυλο) είναι εσωτερικό του θέμα». Τις απόψεις Παγκάλου, τέλος, καταδίκασαν, όπως αναμενόταν, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, καταγγέλλοντας ότι «εχθρεύονται την αγωνιστική κοινωνική δραστηριότητα» και ότι «υπερσκελίζουν σε αντιδημοκρατικότητα ακόμη και αυτές του κ. Πολύδωρα».

 

1 Response to Δεν υποχωρεί ο Θ. Πάγκαλος για το άσυλο

  1. Ανώνυμος Says:
    Ανυποχώρητος ο κ. Πάγκαλος στο θέμα
    του δήθεν «ασύλου»
    Ασαφής η θέση της κ. Γιαννάκου

    Εμμένει στη θέση του για την παρουσία της αστυνομίας στους χώρους των πανεπιστημίων ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ η σχετική του τοποθέτηση στην «Κ» της Κυριακής. Μιλώντας χθες το βράδυ στη ΝΕΤ, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε σε «φαινόμενα λαθρεμπορίας» στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και «εμπορικού παζαριού» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τόνισε: «Γιατί εκεί να μην εφαρμόζεται ο νόμος;». Η τολμηρή πρόταση του πρώην υπουργού προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ και την έντονη δυσφορία του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προγραμματίζει να έχει σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται μάλιστα ότι θα απευθύνει στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου σύσταση να αποφεύγονται δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Πάντως, και η κυβέρνηση έσπευσε να λάβει αποστάσεις από την πρόταση. Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, επανέλαβε ότι το θέμα του ασύλου θα ανατεθεί στο Πρυτανικό Συμβούλιο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απέφυγε να προβεί σε σχόλιο.